Menu

ogłoszenie bezpłatne

 

Kakaowe ciasto jaglane z morelami i inne cuda z kaszy jaglanej !

  • Autor 

owoce wypieki CustomKasza jaglana to świetna baza pod lekkie desery, na które, dbając o linię, można sobie pozwolić bez wyrzutów. Babeczkom, czy plackom nadaje ciekawy smak i lekką konsystencję. To ciekawy zamiennik dla tradycyjnych sposobów pieczenia i alternatywa dla wypieków z mąki tortowej :) Poniżej przedstawiam dwa przepisy - obydwa z wykorzystaniem kaszy jaglanej w wersji kakaowej :)

Kakaowe ciasto jaglane z morelami

To placek, którego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Aby przygotować potrzebujemy:

 

owoce wypieki 5 CustomSkładniki:

szklanka kaszy jaglanej

dwie szklanki mleka

trzy łyżki kakao

dwie łyżki cukru trzcinowego

dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej

kilka moreli

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu w dwóch szklankach wody. Odkładamy ją do ostudzenia. Następnie miksujemy ją ze wszystkimi składnikami, oprócz moreli - te kroimy w kawałki, którymi upieczony placek przybierzemy.

owoce wypieki 12 CustomPiekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę - niezbyt dużą - ja miałam za dużą i ciasto było bardzo cienkie - wykładamy papierem do pieczenia, masę wylewamy na nią. Układamy kawałki moreli i całość pieczemy około 30 minut.

Kakaowe babeczki z kaszy jaglanej ze słonecznikiem i suszonymi morelami.

Z podanych składników powinno wyjść około 18, 20 babeczek, oczywiście zależne jest to też od wielkości foremek.

 

untitled 4 CustomPotrzebujemy zatem:

szklanka kaszy jaglanej

półtorej szklanki mleka

trzy jajka

cztery łyżki mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

dwie łyżi miodu

cztery łyżki cukru

olejek waniliowy

trzy łyżki kakao

dwie garście słonecznika

kilka suszonych moreli

untitled 18 CustomKaszę płukamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Chłodną wrzucamy do blendera. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, miód, cukier, olejek i kakao. Blendujemy Wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.

Słonecznik prażymy na patelni, a morele kroimy w kostkę. Masę wylewamy do foremek i przybieramy słonecznikiem i morelami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy babeczki przez około 30 minut.

Jak widać przygotowanie takich słodkości nie wymaga ani wiele czasu, ani wiele umiejętności. Obydwa przepisy są bardzo podobne, to zapewne wynika z ogromnej zazwyczaj ochoty na czekoladowe łakocie, jednak już niedługo zaproponuję całkowicie inną twarz kaszy jaglanej... :) Zapraszam do odwiedzania bloga www.smakikury.pl i życzę powodzenia w zabawie z kaszą jaglaną! :)

 

Kilka słów o tajemniczej kaszy jaglanej.

untitled 26 CustomSłowo kasza większości dzieci, ale i nie tylko im, kojarzy się zwykle źle. Przywołuje ciężkie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to rodzice wmuszali w nas, czy to kaszę jęczmienną, czy to gryczaną. Nie wiedzieć czemu - ja tego nie rozumiem - kaszy wielu ludzi nie lubi. Jaglanka jest miłą odmianą dla tych, którzy nie pałają miłością do innych kasz w tradycyjnej formie. Odpowiednio przygotowana z kaszą co prawda wizualnie i smakowo wiele wspólnego nie ma, ale zgodzimy się, że to nadal kasza :)

Uważa się ją za jedną ze zdrowszych. Otrzymywana z nasion prosa, pełna jest białka, miedzi i żelaza. Znana jest jako ta, którą spożywać mogą cierpiący na celiakię, zmuszeni unikać glutenu (nie, nie jesteśmy za podążaniem za modą i unikaniem glutenu bez potrzeby). Jest lekkostrawna i ma mnóstwo właściwości leczniczych. Niesamowite, ale kaszę jaglaną wykorzystuje się nawet w walce z ... katarem! Wpływa dobroczynnie na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także jest źródłem energii. Nie tylko na słodko, ale i na słono, jako dodatek do dań obiadowych sprawdza się doskonale.

Wciąż jest to jednak mało popularny składnik naszej diety. Wydaje mi się, że wynika to głównie z... lenistwa. Gdyby tak więcej uwagi przykładać do tego co jemy i zamiast utartych schabowych przyzwyczajeń, skierować się ku takim rozwiązaniom, jak na przykład kasza jaglana, nasze organizmy na pewno by nam podziękowały, a nasze kubki smakowe przekonałyby się ilu smaków tak naprawdę jeszcze nie znamy! :)

untitled 30 Custom

Powrót na górę

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Follow Us