Menu
reklama
reklama
reklama

Podano do stołu - Zdrowe śniadania

aDSCF8578 CustomŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie każdy dba o to, by o poranku zjeść sycący posiłek, dodający energii do działania.

Nie musi być ono nudne – pewnie większość z Was ma dość zwyczajnych kanapek żółtym serem.

Poniżej przedstawione są pomysły na ciekawe pasty – zastępniki dla serków topionych, czy pasztetów, a także coś na ciepło – omlet z kiełkami brokułu. Zapraszamy do czytania i pichcenia.

 MG 0010 CustomOmlet z kiełkami brokułu
Składniki:

3 jajka
garść kiełków brokułu
1/4 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
szczypta suszonej cebuli
szczypta oregano
szczypta pieprzu ziołowego
listek bazylii
odrobina szczypiorku
3 plasterki chudej, suchej wędliny
4 plasterki mozarelli
kilka pasków żółtej papryki
pół pomidora

Jajka wbijamy do garnka, dodajemy kiełki, mleko i przyprawy, oprócz listka bazylii i wszystko razem miksujemy przez minutę.
Wylewamy mieszankę na patelnię. Kroimy pomidora i ser w plasterki, paprykę w paseczki. Odwracamy omlet i kładziemy na nim szynkę, pomidora, paprykę i mozarellę. Rwiemy listek bazylii i doprawiamy omlet. Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego:)

 MG 0006 CustomWieloziarniste grzanki z pietruszkowym pesto i serem brie

Nie trzeba wymyślać skomplikowanych dań, czy wybierać dziwacznych składników, by móc zjeść coś innego niż zwykle. Najprostsze składniki mają nieraz niesamowity potencjał, a przede wszystkim bywają nieskończonym źródłem witamin. Tak jest na przykład z zieloną pietruszką, traktowaną często bardzo po macoszemu, jako jedynie ozdoba do rosołu. Przy czym wiele osób widząc pietruszkę w zupie przygotowuje cedzak, by czem prędzej pozbyć się zielonych farfocli. Ja proponuję pietruszce rolę główną w wielu daniach, bowiem, że ona porządnie mi się za to odpłaci pokładami magnezu, witaminy C, żelaza i innych cennych witamin i minerałów. Pietruszka poza tym kojarzy mi się z lekkością, zdrowiem, a do tego jest niesamowicie orzeźwiająca.
Pesto możemy też podać z makaronem, czy grzankami. Poniżej przedstawiam przepis na sporą porcję takiej pietruszkowej pasty, którą ja akurat wykorzystałam do pysznych grzanek :)

Składniki:
pęczek świeżej, zielonej pietruszki
pół szklanki oliwy z oliwek
garść prażonego słonecznika
ćwierć cytryny
sól

pesto pietruszkowe 5 CustomDo grzanek wykorzystałam doskonałej jakości pieczywo żytnie z ziarnami. Aby przygotować takie grzanki, wystarczy nagrzać patelnię z odrobiną oliwy i położyć na niej kromki chleba. zdejmujemy je, kiedy zaczną być delikatnie chrupiące.

Aby przyrządzić pesto, należy posiekać pietruszkę - przyznaję, że ja robię to razem z łodyżkami, nie chcąc tracić cennych składników odżywczych :) Pietruszkę z dodatkiem słonecznika, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli blendujemy.
Gotową pastą smarujemy grzanki, na które wedle uznania kładziemy także plasterki sera brie. Smacznego :)

Pomidorowa pasta słonecznikowa
Taka pasta to świetna alternatywa dla kupnych serków czy pasztetów. Jest smaczna, sycąca, a co najważniejsze - sami decydujemy, jakie składniki się w niej znajdą, co czyni ją zdrową i w miarę możliwości wolną od konserwantów i innej chemii.


pesto pietruszkowe CustomAby zrobić miseczkę pasty, która powinna wystarczyć na trzy śniadania dla dwóch osób, potrzebujemy:

- około szklanki łuskanego słonecznika (może być więcej)
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- kilka suszonych pomidorów ze słoika
- przegotowana woda
- szczypiorek

Słonecznik moczymy przez noc w wodzie. Gotowe ziarna wsypujemy do blendera, dodajemy pomidory i oliwę i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Pastę przekładamy do miseczki, dodajemy szczypiorek i jeśli pasta jest zbyt sucha, według uznania dodajemy odrobinę wody. Całość mieszamy.
Pasta jest gotowa do smarowania nią kanapek.

Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us