Menu

Smakikury polecają: Ciekawe potrawy z ziemniaków

  • Autor  .

ziemniakiemilia 3Grule, pyry, kartofle lub po prostu ? ziemniaki. Niesłusznie uznawane za tuczące i bezwartościowe ziemne bulwy, tak naprawdę ? jeśli oczywiście podajemy je w odpowiedni sposób ? są pełne witamin, błonnika, białka, a co dla liczących kalorie najważniejsze ? zawierają niewiele kalorii.
Tuczącymi czyni je dopiero dodawany do nich tłuszcz i sosy, którymi lubimy omaścić suto kartofle. Te niesłusznie ignorowane bulwy (skąd my znamy ?zjedz chociaż mięso, ziemniaki możesz zostawić?), pełne błonnika wspierają trawienie i wpływają dobroczynnie u osób, które cierpią na choroby układu pokarmowego.

Lato to czas, kiedy mamy dostęp do młodych ziemniaków. Te bez obaw możemy jeść nawet bez obierania ? tzw. ziemniaki w mundurkach ? co pomaga dodatkowo zachować witaminy.

Poniżej przedstawiam proste sposoby na atrakcyjne podanie ziemniaków, uzmysławiające, że nie trzeba zalewać ich tłuszczem, by były smaczne.

ziemniakiemilia 1W mundurkach:

Nie ma nic prostszego i szybszego do przyrządzenia ? kartofelki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem w skorupkach. W międzyczasie kroimy koperek i szczypiorek, którym posypiemy ugotowane bulwy. Podajemy z kefirem, kalafiorem, brokułem, fasolką szparagową i innymi warzywami.

Ziemniaki w mundurkach z białym serem

Ziemniaki z białym serem ? również w mundurkach ? danie, które gościło na śląskich stołach. Ta potrawa to ciekawa odmiana w ziemniaczanej kuchni. Polecam popijać kefirem, czy zsiadłym mlekiem.
Porcja dla dwóch, trzech osób:

ziemniakiemilia 31 kilogram młodych ziemniaków, 300 gramów białego sera, dwie łyżki jogurtu naturalnego, duża cebula, sól, pieprz

Do ziemniaczków doradzam przygotować sałatę na słodko - kwaśno  - potrzebujemy:
główkę sałaty, dwie łyżki jogurtu naturalnego, cytrynę, sól, cukier

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w kostkę - połowę przysmażamy na patelni. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego cebulę - zeszkloną i tę surową, sól i pieprz.
Po ugotowaniu odcedzamy, przekrawamy na połówki i smarujemy serem.
Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt, kilka kropel soku ze świeżej cytryny, sól i cukier wedle uznania. Mieszamy.

ziemniakiemilia 2Zapiekanka z tartych ziemniaków z warzywami

Aby przygotować blachę takiej zapiekanki, którą naje się duuża rodzina - wielkość placka pieczonego na blaszce), potrzebujemy:

półtora kilograma ziemniaków, 1 cukinia, 1 żółta papryka, 3 pomarańczowe małe słodkie papryczki, dwie marchewki, por, 2 cebule, 4 jajka, pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki razowej, koperek, sól, pieprz, oregano, łyżka masła
Sos czosnkowy:

400 ml jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz

Pora i cebulę kroimy, a następnie odsmażamy. Do nich dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, również dodajemy do reszty składników i dusimy pod przykryciem. Dobrze jest to wszystko już na tym etapie posolić, popieprzyć i posypać oregano.

Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. odsączamy z wody i solimy, pieprzymy.
Całość wrzucamy do jakiegoś jednego, większego naczynia, dodajemy jajka, mąki, koperek i przyprawy i dokładnie mieszamy rękami. Taką masę przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy blaszkę. Pieczemy przez godzinę.
Sos przyrządzamy bardzo szybko, mieszając przeciśnięte ząbki czosnku z jogurtem, solą i pieprzem.

Smacznego :)

Po więcej przepisów zapraszam na www.smakikury.pl 

Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us