Menu

Mrożone ryby i owoce morza - Konsumencie! O czym powinieneś pamiętać!

  • Autor 

rybymorskieKupując mrożone ryby lub owoce morza, należy zwrócić uwagę na ich jakość i nie wahać się złożyć reklamacji nieudanych zakupów.
W czwartym kwartale 2014r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę w 164 placówkach handlowych w całym kraju (sklepy detaliczne i hurtownie), łącznie sprawdzając 950 partii produktów. Nieprawidłowości stwierdzono w 116 placówkach (ponad 70 proc.), kwestionując 360 (blisko 40 proc.) partii produktów.


Kontrolerzy zakwestionowali m.in. zawyżoną ilość glazury (otoczki z lodu) ? np. producent na opakowaniu deklarował 5 proc, a w rzeczywistości było jej trzy razy więcej (16,9 proc. glazury). Producenci nie informowali konsumentów o obecności fosforu, który dodali do produktów. Zdarzało się także, że w miejscu sprzedaży klient nie był informowany o ilościowej zawartości glazury, brakowało danych np. o metodzie produkcji czy obszarze połowu. Podawano błędną nazwę ryby ? np. pod nazwą ?dorsz? sprzedawano ?czarniaka?, a jako ?filety z soli? oferowano ?filety z limandy żółtopłetwej?.
W wyniku przeprowadzonej kontroli zostały nałożone mandaty i kary pieniężne, a zakwestionowane towary wycofano z obrotu.

Kupując mrożone ryby lub owoce morza należy sprawdzić:
- oznaczenie gatunku - ryby i owoce morza muszą być odpowiednio oznakowane.
Na każdym opakowaniu czy etykiecie muszą znaleźć się między innymi informacje o handlowym oznaczeniu gatunku (nazwa polska i łacińska),
- ilość glazury (lodu) ? w sprzedaży znaleźć można produkty glazurowane (w otoczce lodu)
i mrożone (bez glazury). Te pierwsze, jeśli są w opakowaniach, muszą posiadać na etykiecie informację o tym, jaka jest masa netto ryby, a nie masa netto opakowania (masa ryby łącznie z glazurą).
Obecne przepisy zabraniają podania masy netto opakowania. W przypadku produktów rybnych glazurowanych oferowanych ?luzem? (na wagę) musi być w miejscu ich sprzedaży podana procentowa zawartość glazury. Im mniej glazury, tym lepiej. Dla ochrony produktu przed wpływem środowiska zewnętrznego wystarczy 5 proc. glazury, jej ilość zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną nie powinna przekraczać 10 proc.

Dlatego też kupując ryby, najlepiej omijać mocno glazurowane (powyżej 10 proc.),
- obszar połowu np. Morze Bałtyckie w przypadku wód śródlądowych i hodowli nazwa państwa,
- metoda produkcji ? złowione w morzu, wodach śródlądowych lub wyhodowane,
- fosfor (max do 5 g/kg ) ? sprawdzić należy skład na etykiecie lub wywieszce w przypadku ryb
i owoców morza mrożonych oferowanych luzem. W ostatnim czasie na rynku występuje coraz więcej ryb mrożonych zawierających w składzie związki fosforu dodawanego w celu związania wody przez tkankę mięsną ryby. Wybierając taki produkt trzeba mieć świadomość, że tkanki mięsnej ryby będzie mniej niż w rybach niezawierających związków fosforu.

 

Krystyna Banasik Miejski Rzecznik Konsumentów
Polecamy również:



Miejski Rzecznik Konsumentów 

Krystyna Banasik

ul. Plac Górników 5, pok. 20
 tel. (+48 32) 6181 777
 fax (+48 32) 6181 723

Mieszkańcy Jaworzna mogą zgłaszać się do Biura Miejskiego Rzecznika Konsumentów:
- osobiście - w godzinach pracy Urzędu;
- telefonicznie tel. (+48 32) 6181 777;

rzecznik.konsumentow@um.jaworzno.pl Miejski Rzecznik Konsumentów odpowiada jedynie na e-maile zawierające dane nadawcy.
 

Rzecznik wykonuje swoje zadania przez zapewnienie konsumentom bezpłatnych porad prawnych, występowanie do przedsiębiorców w spornych sprawach w formie mediacji. Rzecznik Konsumentów nie ma uprawnień kontrolnych, nie może wydawać nakazów, zakazów, nakładać kar.
 Pod adresemwww.jaworzno.pl/urzad-miejski/miejski-rzecznik-konsumenta  można znaleźć informacje o zakresie zadań rzecznika konsumentów, oraz pobrać potrzebne wzory dokumentów.

Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us