Podano do stołu... Truskawkowe pyszności na czerwiec.
- Autor Emilia
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
Sezon na truskawki w pełni - nie dość, że kosztują grosze, to w końcu są tymi naszymi, prawdziwymi, soczystymi, pachnącymi ogródkiem owocami. Pomysłów na ich podanie jest nieskończona ilość - koktajle, "ciapciajdy", naleśniki z truskawkami, makaron z truskawkami, placki z truskawkami, a jak ktoś jest leniwy, to zjedzenie ich po prostu w całości, również sprawi nie lada przyjemność. Moją zasadą jest - nie jeść ich z cukrem - moim zdaniem są wystarczająco słodkie, ale zdaję sobie sprawę, że to wyjątkowo miłe wspomnienie z dzieciństwa - truskawki maczane w cukrze prosto z cukierniczki. Co prawda wiązało się to potem z różowymi grudkami w herbacie, ale to nikomu, oprócz zatroskanej o kuchenny ład mamie, nie przeszkadzało.
Dobra informacja dla odchudzających się - jeśli nie dodamy do nich cukru, to w 100 gramach znajdziemy jedynie około 30 kalorii! Są źródłem wielu witamin - C, B1, B2, ale i żelaza, czy potasu.
Te owoce o wdzięcznym i uroczym wyglądzie, nie dość, że są fotogeniczne, to bardzo kojarzą się z wiosną, poprawiając tym samym nastrój.
Ja proponuję podać truskawki z pieczonym grysikiem.
Mimo, że najlepiej jeść owoce nieprzetworzone, pokusa, by kombinować z tym ogrodowym cudeńkiem, jest nieodparta. Dlatego poniżej przepis na prosty deser, lub dla lubiących słodkie obiady, sycący posiłek.
Pieczony grysik waniliowy z truskawkami i rabarbarem
Zasmakuje miłośnikom słodkości i wiosny :) Można zaserwować jako obiad, ale i na deser. W przepisie proporcje kaszy manny i mleka są trochę inne niż zwykle jest to podane na opakowaniach - celowo, żeby grysik wyszedł dosyć gęsty.
Składniki:
10 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
kilka truskawek - ilość wedle uznania
łodyga rabarbaru
garść migdałów w płatkach
szklanka płatków owsianych
laska wanilii
Mleko gotujemy. Wsypujemy do niego kaszę intensywnie mieszając. Do środka zeskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy miód oraz część pokrojonych truskawek. Resztę truskawek oraz rabarbar kroimy w plasterki. Kaszę wykładamy do blaszki, lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy owoce, płatki owsiane oraz migdały. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy około 20 minut.
http://www.mojejaworzno.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=322:podano-do-stolu-truskawkowe-pysznosci-na-czerwiec&Itemid=436#sigProIdd9fa20e358
Więcej niecodziennych przepisów na blogu SMAKIKURY
Artykuły powiązane
- Adwokat czy radca prawny - jakie mają kompetencje?
- Czy depilacja laserem bikini jest bezpieczna?
- Domniemanie uczciwości przedsiębiorcy - wreszcie!
- OGRANICZENIE HANDLU W NIEDZIELĘ I ŚWIĘTA - rzecznik konsumentów wyjaśnia i podsumowuje
- 5 pomysłów na wykorzystanie pufy w domu
- Przedświąteczne zakupy - Rzecznik Konsumentów radzi
- Jak jeść zdrowo? Kilka przydatnych wskazówek
- Pierwsze dni w przedszkolu. Jak ustrzec dziecko przed infekcjami i chorobami.
- Październik ? miesiąc walki z otyłością
- Jak przygotować dom na zimę?
- Co w szafie piszczy, czyli jak zadbać o elementy garderoby