Wiceminister zdrowia: klienci gastronomii powinni zachować rozsądek
- Autor Alex

Klienci korzystający z usług gastronomicznych przywracanych od przyszłego tygodnia powinni zachować rozsądek i korzystać z barów i restauracji z osobami, z którymi i tak mają kontakt – powiedział wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński.
W ramach znoszenia restrykcji związanych z epidemią od najbliższego poniedziałku ma zostać przywrócona m.in. działalność gastronomiczna w ogródkach na zewnątrz lokali. Jedzenie zdjęcie utworzone przez cookie_studio - pl.freepik.com
"Nawet najbardziej ścisłe nakazy i zakazy nie zastąpią zdrowego rozsądku. Jeżeli ktoś chce pójść do restauracji, to powinien to robić w gronie najbliższych, z którymi i tak ma na co dzień kontakt" – powiedział w czwartek Cieszyński.
Pytany o wytyczne dla lokali i o ewentualne kontrole, czy osoby przebywające razem w lokalu gastronomicznym to mieszkańcy tego samego gospodarstwa domowego, wiceminister odparł: "Nie sądzę, żeby do tego doszło. Obowiązuje przede wszystkim zdrowy rozsądek".
Od 18 maja mają być ponownie otwarte zakłady fryzjerskie i kosmetyczne. Działalność gastronomiczna zostanie przywrócona pod warunkiem, że będzie się ona odbywać jedynie na zewnątrz. Resort zdrowia podkreśla, że nadal obowiązują określone zasady sanitarne, jak zachowanie dystansu społecznego oraz zakrywanie ust i nosa.
Autor: Jakub Borowski
Artykuły powiązane
- W ciągu dwóch tygodni pierwsze wyniki badań ws. amantadyny w walce z Covid
- Niedzielski: podjęliśmy decyzję o przedłużeniu restrykcji do 25 kwietnia; wśród wyjątków - przedszkola i żłobki
- Apel Prezydenta Jaworzna w obliczu trzeciej fali pandemii
- Testy na COVID w sieciach Netto i Kaufland. Gdzie taniej?
- Aby zmniejszyć ryzyko zarażenia pobierz aplikację
- Gródek oblężony - odstępy zachowane
- Szczepimy się ! PSSE informuje