Menu
reklama

Soczysta pieczeń z indyka – dwa proste i smakowite pomysły

  • Autor 




barbecue 1239146 1920 1200Pochodzący z Ameryki Północnej indyk to dostojny ptak, powszechnie ceniony za swoje słynące z wysokiej jakości mięso.

Szczególnie lubiane jest ono przez sportowców i kulturystów, ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, w połączeniu z niewielkimi ilościami tłuszczów.

Wielu rodziców małych dzieci decyduje się właśnie na nie jako na pierwsze mięso w jadłospisie pociech.

Konsumenci mniej wymagający pod względem diety też bardzo cenią indyka, chwaląc jego delikatność i soczystość.

Przedstawiamy Państwu dwa przepisy na pieczeń z indyka, które pozwolą wydobyć z niego to, co najlepsze.

Pieczony filet z indyka w pikantnej marynacie

Nieskomplikowana w przygotowaniu pieczeń, podkreślająca kruche indycze mięso nutami ostrych przypraw.

  • Poziom trudności: łatwe
  • Liczba porcji z podanych składników: około 3
  • Danie obiadowe

Składniki:

  • 0,5 kg filetu z piersi indyka
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki curry

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć
  2. Pozostałe składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać
  3. Natrzeć indyka marynatą, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na kilka godzin (albo na noc) do lodówki
  4. Rozgrzać piekarnik do 190°C, przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec przez 30-45 minut
  5. Bezpośrednio przed podaniem pozwolić pieczeni postać przez kilka minut w temperaturze pokojowej i pokroić w plastry

Glazurowana pierś z indyka

Efektowne, nieco czasochłonne ale satysfakcjonujące danie, kuszące błyszczącą skórką i bogatym aromatem.

  • Poziom trudności: przeciętne
  • Liczba porcji z podanych składników: około 4
  • Danie obiadowe, odświętne

Składniki:

  • 0,6-0,8 kg piersi z indyka
  • 4 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1/4 szklanki sherry
  • 0,5 l rosołu drobiowego
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka opłukać, osuszyć i oprószyć solą oraz białym pieprzem
  2. Sklarować masło i oblać nim mięso
  3. W naczyniu żaroodpornym wstawić mięso na 35 min do piekarnika nagrzanego do 220°C. W trakcie pieczenia przewrócić je parokrotnie i polewać sosem
  4. Umytą marchew oraz obraną cebulę pokroić w kostkę
  5. Wymieszać miód z musztardą
  6. Na 10 min przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem z musztardą i dodać marchew z cebulą do sosu. Po tym zabiegu nie przewracać piersi
  7. Po skończonym pieczeniu wyjąć indyka i nie narażając go na wychłodzenie dodać do sosu sherry i rosół
  8. Połowę sosu odparować, jeśli zajdzie taka potrzeba – doprawić solą i pieprzem, przecedzić i podać w sosjerce

Mamy nadzieję że dwa powyższe przepisy skuszą Państwa do sięgnięcia po smaczne i zdrowe mięso indycze. Bez względu na to, który z nich Państwo wybiorą, nam pozostaje jedno: życzyć smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym.

 

barbecue 123911200

Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us