Menu

Spagetti bez grama mięsa - Emilia radzi

Bezmięsne spaghetti

Zamiast tradycyjnego spaghetti z mięsem mielonym, możemy się trochę pobawić i tak skomponować ze sobą składniki, by i bez niego spaghetti smakowało dobrze.



Przygotowuje się około 40 minut. 


Ja proponuję taki zestaw składników (powinno wystarczyć na 5 porcji):

 

 

- paczka makaronu 500 g (mi się udało kupić czerwony makaron z pszenicy durum z quinoa z pomidorami i bakłażanem)
- kilogram pomidorów
- trzy cebule
- cztery ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sałatkowy ser feta
- tarty, twardy, słony ser do posypania
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- oregano suszone
- dodatkowo również bazylia suszona


Pomidory podduszamy w garnku, aż odrobinę zmiękną i odstawiamy je do ostudzenia (tylko odrobinę, żeby potem gorących nie wrzucać do blendera). W tym czasie gotujemy makaron. Na patelni przysmażamy cebulę. 




Pomidory miksujemy w blenderze, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos przelewamy do garnka. Do niego dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, przysmażoną cebulę, czosnek i przyprawy wedle uznania i jeszcze chwilę gotujemy. 

Makaron nakładamy na talerze i dodajemy sos. Całość posypujemy startym serem.

Zaloguj się, by skomentować
Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us